Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

ΧΙΜΠΑΤΖΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ -ΜΑΖΕΥΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΟΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ...ΑΝΤΕ ΨΑΞΟΥ ΜΕ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ,,,!!!


Η συγκέντρωση "πολεμοφοδίων" του Σαντίνο, όπως ονομάζεται ο χιμπαντζής εκ των προτέρων, φανερώνει την απροσδόκητη ικανότητα του να σχεδιάζει για το μέλλον.


Η αγενής συμπεριφορά του χιμπαντζή, ο οποίος λιθοβολούσε τους επισκέπτες σε ζωολογικό κήπο κοντά στον Αρκτικό κύκλο, ήταν πρόκληση για τους επιστήμονες σχετικά με τις πεποιθήσεις τους για τα ανθρώπινα όντα.


Ο Σαντίνο 31 ετών - αρσενικός χιμπαντζής στο ζωολογικό κήπο της Σουηδίας μπορεί να είναι το πρώτο ζώο το οποίο εκφράζει χωρίς αμφιβολία την ικανότητα να σχεδιάζει για το μέλλον, συμπεριφορά την οποία πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μοναδική στον άνθρωπο.

Ο σχεδιασμός για το μέλλον απαιτεί γνωστικές ικανότητες, γιατί απαιτεί από το ζώο να προβλέψει μελλοντικά γεγονότα με τα οποία θα αντιμετωπίσει.


Ο Σαντίνο εκνευριζόταν όταν οι πρώτες ομάδες επισκεπτών έφθαναν στον κήπο, και άρχιζε να ρίχνει πέτρες στον κόσμο.

Όταν οι φύλακες του κήπου το ερεύνησαν, βρήκαν ότι όταν ο κήπος ήταν κλειστός, ο Σαντίνο ήταν απασχολημένος να μαζεύει σε σωρούς τα "πολεμοφόδιά" του.


Για να παρακολουθήσουν τον Σαντίνο στο έργο, κάποιος φύλακας κρύφτηκε σε δωμάτιο στο οποίο μπορούσε να τον παρακολουθεί, προτού ανοίξουν οι πόρτες για τους επισκέπτες κάθε πρωί.

Είδαν τον Σαντίνο να ξεκολλάει πέτρες από την προστατευτική τάφρο προτού να τις βάλει σε σωρό. Με την παρατήρηση εν συνεχεία είδαν ότι περνούσε κάποιες ώρες να κτυπά με τη γροθιά του το τσιμέντο ξεκολλώντας κομμάτια από το τσιμέντο, με τα οποία δημιουργούσε μικρότερα κομμάτια υπό μορφή δίσκου.Ο Σαντίνο δημιουργούσε τις σωρούς μόνο προς την πλευρά των επισκεπτών.


Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο χιμπαντζής μάζευε πέτρες μόνο όταν ήταν κλειστός ο ζωολογικός κήπος, και το χειμώνα όταν δεν υπήρχαν επισκέπτες, δεν μάζευε καθόλου.


Τελικά ο χιμπαντζής ευνουχίστηκε και ο εκνευρισμός του μειώθηκε. Ήδη έχει παχύνει και του αρέσει πιο πολύ να παίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: