Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΕ 2 ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ SMART


Έναν μήνα στον δρόμο, να κοιμούνται στα καθίσματα ενός Smart. Πρόκειται για δύο Ιταλίδες του Μιλάνου, την 47χρονη Λορεντάνα Μινόπολι που έμεινε άνεργη εξαιτίας της κρίσης και την 20χρονη κόρη της, την Βαλεντίνα, από τη δουλειά της οποίας ως αισθητικού ζουν σήμερα και οι δύο.

Το διαμέρισμα στο οποίο κατοικούσαν πουλήθηκε και από τις 19 Μαρτίου άρχισε ο Γολγοθάς τους. Τους έγινε έξωση, έμειναν μερικές νύχτες σε σπίτια φίλων και στη συνέχεια άρχισαν να κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους, ένα κίτρινο Smart. «Τα καθίσματα σου διαλύουν την πλάτη, το κρύο δεν σε αφήνει να κοιμηθείς και έπειτα είναι ο φόβος που μένουμε όλη τη νύχτα μόνες, κλεισμένες σε αυτό το κουτί», λέει η Λορεντάνα.

Έτσι ζουν εδώ κι ένα μήνα. Στην αρχή σκέφτηκαν ότι θα είναι μια πρόχειρη λύση, για να μην επιβαρύνουν κανένα.

Τα πράγματα όμως δεν άλλαξαν, έτσι η δυσκολία, ο φόβος, η αμηχανία της πρώτης στιγμής μετατράπηκαν σε δρόμο χωρίς τέλος. Το αυτοκίνητο έγινε «σπίτι» που μένει κάθε νύκτα παρκαρισμένο ανάμεσα στο σούπερ μάρκετ της οδού Ντεϊ Μισάλια και στο στρατόπεδο Γκρατοσόλιο των καραμπινιέρων. «Διότι στο Μιλάνο έχει κανείς σοβαρούς λόγους να φοβάται, η Βαλεντίνα είναι ένα ωραίο 20χρονο κορίτσι», λέει η Λορεντάνα στην «Κοριέρε ντελα Σέρα». Στο κίτρινο αυτοκινητάκι τους, «όταν βρέχει δεν υπάρχει ελπίδα να κοιμηθείς και όταν κάνει κρύο πρέπει να ξυπνάς για να ανάβεις τη μηχανή ώστε να μην ξεπαγιάσεις».


Η Βαλεντίνα είναι αισθητικός, δεν κερδίζει πολλά χρήματα, η αμοιβή της όμως είναι το μόνο έσοδο που επιτρέπει και στις δύο γυναίκες να επιβιώνουν χωρίς να μοιάζουν με αλήτισσες. Η Λορεντάνα έχασε επτά κιλά σε 40 ημέρες, απέκτησε μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Πλένονται και τρώνε σε μπαρ και σε εμπορικά κέντρα και υπάρχει πάντα το σπίτι κάποιου φίλου για να κάνουν ένα ντους. Η μητέρα, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια σε οίκο ευγηρίας του Μιλάνου, έχασε τη δουλειά της στις 17 Ιανουαρίου καθώς δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό της. Όσο για το σπίτι, το οποίο ανήκε στο ιταλικό Ινστιτούτο Ασφάλισης κατά Εργατικών Ατυχημάτων (ΙΝΑΙL), πουλήθηκε έναντι 148.000 ευρώ. Το νοίκι σχεδόν διπλασιάστηκε και η κυρία Μινόπολι καθυστερούσε να το πληρώσει από τότε που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της και ο γιος της μετακόμισε στη Σαβόνα. Ακολούθησε η έξωση. «Δεν μας έδωσαν χρόνο ούτε για να ψάξουμε για ένα νέο σπίτι», λέει η Λορεντάνα. «Τι θα κάνουμε τώρα; ρώτησα, αλλά δεν πήρα απάντηση».

1 σχόλιο:

korinoskilo είπε...

αρχισαν τα οργανα!!!!!

καλησπερες πετσουλα :)